Prva knjiga o inovativnosti v TK

Prva knjiga o inovativnosti v TK

10.11.2022

V tržnem komuniciranju je pojem kreativnosti povezan z ustvarjanjem takšnih komunikacij, ki na izviren, opazen, zapomnljiv in po svoje osupljiv način nagovarjajo ciljne javnosti. V največ primerih gre bolj za inovativnost kot pa kreativnost v polnem smislu razumevanja tega pojma. Najpogosteje dobijo znane oblike nagovorov, uporabe medija in orodij komuniciranja določeno novo različico, kar ustreza definiciji inovativnosti. Prava kreativnost se vselej pojavi šele takrat, ko trg nečesa še ni videl, slišal, zasledil, občutil, okusil ali kako drugače zaznal; ko gre za neko popolno novost.

iNovativno tržno komuniciranje je izjemno pomembna izdaja, saj prva ponuja strokovno-motivacijski vpogled v tržno-komunikacijsko stroko pri nas in je prva slovenska literatura o kreativnosti in inovativnosti v tržnem komuniciranju. Knjiga je nastala v založništvu GEA College in ob podpori Brand Business School (Formitas Skupina), kjer verjamejo, da sta izobrazba in stroka temelja za uspešno prihodnost. Dr. Andrej Pompe je o vsebini knjige nanizal nekaj pomembnih spoznanj in misli:

Kreativnost v tržnem komuniciranju

V tržnem komuniciranju (TK) je pojem kreativnosti povezan z ustvarjanjem takšnih komunikacij, ki na izviren, opazen, zapomnljiv in po svoje osupljiv način nagovarjajo ciljne javnosti. V največ primerih gre bolj za inovativnost kot pa kreativnost v polnem smislu razumevanja tega pojma. Najpogosteje dobijo znane oblike nagovorov, uporabe medija in orodij komuniciranja določeno novo različico, kar ustreza definiciji inovativnosti. V knjigi opisujem celo vrsto t. i. kreativnih poti, ki jih kreativec lahko ubere, da bi bil čim bolj opazen in prepričljiv v nagovorih. Opozarjam pa tudi na prepotrebna znanja in veščine, brez katerih kreativec v tržnem komuniciranju ne more biti »odličnjak«.

Kreativec - protagonist kreativnost v TK

Rad imam besedo kreativec in vesel sem, da opisujemo ustvarjalca tržnega komuniciranja prav s to besedo. Kreativec v tržnem komuniciranju mora biti razgledan, svetovljansko naravnan, odprt za vsako novost, spremljati trende, mora stresati ideje tudi kadar to ni v okviru njegovega opisa del in nalog, mora znati prisluhniti drugim, iz drugih črpati energijo in navdih, mora ga zanimati umetnost v najširšem smislu in si dovoliti, da se spozna tudi z zvrstmi, ki mu morda niso po godu. Zaželeno je tudi, da je v njem nekaj umetnika, a ne preveč, ker bi mu to lahko spodneslo tla pod nogami, kar v tržnem komuniciranju ni zaželeno. Pogosto kreativca v tržnem komuniciranju postavljamo kot antipod analitiku, poslovodji, finančniku, obravnavamo ga kot nekoga, ki sicer sprejme podatke in informacije, a jih vzame le kot omejen manevrski prostor, v katerem se bo lahko kreativno izrazil. Zanimivo mi je, da glede na moje izkušnje največji kreativci v oglaševanju že kar pregovorno ne prihajajo iz šol, kjer učijo komuniciranje, temveč s področij, kjer kreativnost ni izrazito prisotna.

Inside the box

Dodal bi še to, da v tržnem komuniciranju ne vidim pravega smisla v opredeljevanju mišljenja »out of the box«, ampak vidim zadevo bolj v smislu »freedom inside the box«, saj se kreativec v tržnem komuniciranju vedno sreča z množico omejitev. Te mu morajo predstavljati izziv, ne pa oviro.

Knjiga je namenjena ...

Knjigo namenjam vsem kreativcem v tržnokomunikacijskah agencijah, ki se ukvarjajo z oglaševanjem, odnosi z javnostmi, digitalno in spletno komunikacijo, samostojnim kreativcem in kreativcem v podjetjih, ki pogosto zrejo v prazen list ali zaslon in čakajo na iluminacijo velike ideje. Knjiga bo marsikomu odprla nova polja kreativnih zamisli, jim bo v inspiracijo ali pa jih bo razbremenila lastnih ovir, naseljenih v njihovi kreativni podzavesti. Namenjena pa je tudi tistim, ki kreativnost v tržnem komuniciranju kupujejo, torej tistim, ki naj bi v kreativnosti prepoznali priložnost za bolje vložen denar v tržno komuniciranje.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.