Dediščina znamke in znamkovni slog

Dediščina znamke in znamkovni slog

30.09.2011

Pogosto se mi zdi, da se v naših podjetjih premalo upošteva dediščina znamke in v povezavi z dediščino tudi osredotočenje na slog znamke. Še posebej se zdi, da se ti dve za znamko pomembni izhodišči prevečkrat zanemarita, ko se menja vodstvo podjetja ali njegova uprava.

Vedno kadar se poslovna filozofija in poslanstvo podjetja prenašata iz uprave na upravo govorimo o razumevanju preteklosti kot odlični odskočni deski za prihodnost. V kolikor pa naletimo na novo vodstvo, ki vsakič, ko nastopi svoj mandat, poruši vse kar je bilo pred njimi in začne graditi na novo, potem je jasno, da ne gre za nič drugega kot za graditev moči vodenja in ne moči posla.

Znamka je dolgoročni poslovni element, ki skrbi, da bo posel obdržal pristen kakovosten in dolgoročen stik s trgom. Vsaka znamka, še posebej, če gre za korporativno, je ambasador poslanstva, je glasnik temeljnih in jedrnih obljub, ki jih podjetje in njegovi izdelki »dobavljajo« trgu in njegovim odjemalcem. Zato je še kako pomembno, da vsako vodstvo in uprava, ne glede na to kolikokrat se menja in spreminja, ohranja tisto, kar nosi znamka s seboj – vso njeno dediščino, ki je zbrana v njenem jedru.

Če obstaja ena sama značilnost in lastnost znamke, ki zagotavlja konkurenčno prednost, potem je to njena dediščina (J.Benson, 2007). Sporoča status, karakter, socialno raven, tržno pozicijo in zgodovino. Poudarja vrednote za obstoječe in bodoče generacije.

Fructal je podjetje, Fructal je korporativna znamka in Fructal je blagovna znamka, ki je desetletja gradila in zgradila najpomembnejšo dediščino, ko jo neka znamka lahko ima. Skoncentrirana je v stavku »V sodelovanju z naravo«. Gre za edinstveno pozicijo, ki z leti celo pridobiva na teži in pomenu, saj je »sodelovanje z naravo«, strateška pozicija, ki je bila postavljena pred približno 30 leti, postalo danes eden od najbolj jasnih in prepoznavnih mega trendov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.