Državna znamka – samo igra besed?

Državna znamka – samo igra besed?

10.10.2011

Znamka je pojem, ki zavzema spekter vsega, kar si lahko pridobi določeno prepoznavnost, kar ima jasno identiteto in zastopa določeno idejo, organizacijo, skupino produktov ali izdelek oziroma storitev samo ter skupino ljudi. Tako je pojem »državna znamka« nekaj povsem jasnega in normalnega. Vendar ni vse tako enostavno in jasno, saj primeri iz življenja kažejo, kako malo se je do sedaj na tem področju dejansko naredilo odnosno uredilo.

So državni simboli prava identiteta države?

Državna znamka se v največ primerih povezuje z državnimi simboli in imenom države. Največkrat doslej najdeno obliko že desetletja zaznavamo s stavkom »Made in ...«, kar dejansko je sporočilo, da za nekim izdelkom stoji država z določenim ugledom in značilnostmi. Ni potrebno posebej razlagati, kakšne podobe, atributi in osebnostne značilnosti se vam v mislih prikažejo ob stavku Made in Italy ali Made in China. Seveda se ob tem sprožijo tudi povsem jasna čustva. Ta so načrtovana in želena ali pa sploh ne odražajo tega, za čemer si neka država kot znamka prizadeva.

Made in Slovenia?

Kaj pa Made in Slovenia? Ali ta kaj pomembnega sporoča tujcem? Glede na našo izjemno kratko zgodovino bolj malo. Zato je še toliko bolj dobrodošla rešitev, ki se je v Sloveniji pojavila v letu 2007: I FEEL SLOVENIA (IFS). To je znamka, ki je zasnovana kot emocionalni posrednik slovenskih značilnosti, vrednot in osebnosti. Vsega kar nacionalni simboli Slovenije do sedaj niso uspeli zgraditi ima znamka IFS priložnost. Njena pot je bila Slovencem pojasnjena in prikazana pred leti, svoje pravo afirmacijo pa dosega predvsem na tujih trgih, v zadnjem času pa vse bolj posvajajmo tudi Slovenci. Prve resne in uspešne rezultate zaznavamo na področju turizma, kjer s posrečenimi akcijami zlagoma pronica v pore ciljnih skupin. V zadnjem času pa pod njenim okriljem vznikajo komunikacije na področju ekonomije, športa, zgodovine in kulture. Velike priložnosti pa so še v politiki in diplomaciji, znanosti, izobraževanju, skrbi za okolje in družbene in upravne zadeve.

I FEEL SLOVENIA je fenomen

Slovenija je kar se tiče državne znamke fenomen, saj je v svoji identiteti ime znamke zamenjala ime s sloganom in v njem našla močan emocionalni element. Prav tako s svojo barvo sporoča eno od jedrnih značilnosti emocionalne znamke Slovenije. Znamka je v strokovnih in tudi laičnih okolji naletela v tujini na izjemen odziv in tako dokazuje pravilno odločitev naše mlade države, da se na ta način spopada z relativno majhno prepoznavnostjo in razlikovalnostjo.

Preberite več: Is it only a word game?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.