O znamki kot inovaciji

O znamki kot inovaciji

30.09.2011

O inovacijah je v zadnjih letih mnogo govora. Predvsem je poudarek na novih tehnologijah in postopkih, materialih in deloma organizaciji. Ves čas pa so pred našimi očmi inovacije, ki prihajajo iz sveta tržnih komunikacij, a se nanje ne gleda kot na inovativnost, marveč se jih obravnava bolj kot ideje, s katerimi želimo opozoriti trg nase in na naše izdelke. Da bomo razumeli zakaj je vsaka tržna znamka inovacija, moramo najprej opredeliti, kaj sploh inovacija je.

Ta se dogaja v poslovnem svetu in njeno bistvo je v tem, da se da neko idejo o novi rešitvi določenega problema, neko izboljšavo ali zamisel, nek izum, nekaj česar doslej nismo videli ali bili deležni, uspešno tržiti, torej prodati zainteresiranim odjemalcem.

Gre torej za nekaj novega. Vsaka novost pa pomeni določeno distanco do vsega kar že obstaja. Natanko to se zgodi z vsakim izdelkom, ko zanj ustvarimo edinstveno tržno znamko. Z vsako novo tržno znamko je približno tako kot z vsakim novim otrokom, ki prijoka na svet – je edinstven in nov. Ima svojo podobo in dobi lastno ime, po katerem se ločljiv od ostalih. Znamka pa ima ob tej primerjavi eno velikansko prednost – osebnostne značilnosti, karakter in vedenje ustvarjamo sami in prilagajamo poslanstvu, viziji in seveda vsem, ki jim je nova znamka namenjena. Dimenzije inovativnosti pri tržni znamki se začno pri imenu, potem njeni podobi in končno identiteti, ki je rezultat vseh njenih prizadevanj na trgu. Tržna znamka je strateška inovacija, saj z njo ustvarjamo sebi lastno pozicijo, z njo osvajamo tržne niše, napadamo ali odbijamo napade konkurence, predvsem pa plemenitimo izdelke in storitve, da jih odtrgamo iz primeža konkurenčnega okolja in omogočimo lastno cenovno politiko. No, to je le pogled na znamko, ki igra svojo inovativno vlogo na trgu. Ne smemo pozabiti, da je znamka kot inovacija tudi zgled kulturi, ki se ustvarja v podjetju. Če je znamka v svojem bistvu, vedenju in pojavljanju inovativna, potem vpliva na organizacijsko klimo, gradi močno jedrno kulturo in je navdih vsem, ki z njo in za njo delajo.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.