Identifikacija potrošnika s tržno znamko

Identifikacija potrošnika s tržno znamko

10.10.2011

Vse večje zanimanje za identifikacijo potrošnika s tržno znamko ni presenetljivo, saj identifikacija kot psihološka vez med potrošnikom in tržno znamko pomembno vpliva na posameznikovo potrošniško vedenje.

Tržne znamke igrajo v življenju potrošnikov pomembno vlogo. Številne znamke so za potrošnike celo tako pomembne, da postajajo eden ključnih elementov izražanja in oblikovanja njihovih identitet. Prav zaradi emocionalnega pomena, ki ga tržne znamke igrajo v življenju potrošnikov, se morajo njihovi lastniki in upravljavci zavedati, da na odnos med potrošnikom in tržno znamko nikakor ne smejo gledati le iz ekonomskega vidika, ampak ga morajo obravnavati kot odnos, ki se razvije med najboljšimi prijatelji. Zato je potrebno identifikacijo ali poistovetenje potrošnika s tržno znamko obravnavati kot pomemben predmet raziskovanja na širšem področju marketinga.

Kljub vse večjemu zanimanju za koncept identifikacije tudi na področju marketinga, še vedno ni uveljavljenega ustreznega splošnega in veljavnega merskega instrumenta za merjenje identifikacije potrošnika z znamko, obenem pa še ni podrobno raziskano, na katere pomembne vedenjske procese potrošnika identifikacija vpliva in kateri dejavniki vplivajo na identifikacijo. Zato sem z raziskavo preverila, ali identifikacijo potrošnika z znamko lahko enakovredno merimo na dva načina in preučila odnose med identifikacijo potrošnika, sprožanjem pozitivnih govoric, zavezanostjo znamki in dovzetnostjo potrošnika za skupinski vpliv.

Preberite več: Identifikacija potrošnika s tržno znamko. Merjenje identifikacije in preverjanje raziskovalnega modela.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.