Koliko in kako poznamo svojo znamko?

Koliko in kako poznamo svojo znamko?

30.09.2011

Pametno je, da tržno znamko vsi, ki jo soupravljajo, poznajo. Več o njej vemo, lažje jo bomo upravljali, bolj gotovo bomo vedeli, kako njej in svojemu podjetju omogočiti uspešnejši jutri. Ampak, več je lahko tudi preveč! Preveč podatkov lahko zamegli sliko. Kje je meja, kje je prava mera?

V svoji dolgoletni praksi sem se – poenostavljeno – srečal s tremi tipi podjetij, ki po svetu tržnih krivulj peljejo svoje znamke.

Miselno introvertirana podjetja
Prvi tip podjetij je tak, ki večino odločitev sprejema "ker vedo, kako je prav". Prepričani so, da sami najbolje poznajo vse, kar je povezano z njihovo znamko in z izdelki, ki jih združujejo v znamki. V svojih razmišljanjih skoraj po pravilu izhajajo iz lastnega razumevanja in poznavanja znamke in ne iz tega, kako je znamka poznana in prepoznana med potrošniki.

Miselno ekstravertirana podjetja
Drugi tip so podjetja, ki so obrnjena navzven. Poudarjeno se ukvarjajo s tržno raziskovalnim delom. Težko sprejmejo kakršno koli strateško odločitev, brez da bi prej poiskali ustrezne odgovore na trgu. Pogosto so pri tovrstnih podjetjih metodologije zbiranja podatkov različne, med seboj neprimerljive. Tudi zato težko ugotovijo, kakšna so ključna tržna pravila, ki so povezana z njihovo in konkurenčnimi znamkami.

Povsem logično je, da nobeno podjetje, ki sodi v prvi ali drugi tip, dolgoročno ne realizira optimalnih rezultatov z upravljano znamko. Ravno optimizacija rezultatov pa je najpomembnejši cilj vsakega podjetja v povezavi z upravljanjem znamke.

Miselno uravnotežena podjetja
Pravilna pot je tista, ki ima tržno raziskovalno delo organizirano kot sestavni del procesa vodenja in upravljanja znamke. Vsak upravljavec se mora ves čas zavedati, kje je njegova znamka, kaj pomeni uporabnikom in potrošnikom in kako jo umeščajo v konkurenčni prostor. Zaradi množice vplivnih elementov, je za podjetje, ki upravlja svoje tržne znamke nujno, da jasno določi poti in procese, ki določajo kako raziskovati in kaj raziskovati. Sistem raziskovanja mora biti določen in vgrajen v sistem razmišljanja v podjetju.

In v katero skupino sodi vaše podjetje?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.