Je Slovenija lahko »najlepša dežela na svetu«?

Je Slovenija lahko »najlepša dežela na svetu«?

04.02.2015

Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Fijet, je pred časom posrečeno parafraziral navdušenje ljubljanskega župana Zorana Jankovića nad slovensko prestolnico (Ljubljana je najlepše mesto na svetu!): Zakaj ne bi rekli, da je Slovenija najlepša dežela na svetu?

Res, zakaj pa ne? Ampak – si drznemo? Imamo dovolj samozavesti, da bi nam šlo zlahka z jezika, ko bi nas v naključnem klepetu neznanec z drugega konca Evrope povprašal o Sloveniji: Ah, Slovenija je najlepša dežela na svetu!

Kako le, ko pa vsak dan, iz dneva v dan, izvemo kaj novega o rahitičnem stanju države, mladih brez zaposlitve, družinah na robu preživetja, uradniški brezbrižnosti, podjetniških oviratlonih, nedoumljivih zakonih ...? In kritiziramo. Pogosto povsem upravičeno. Kako naj imamo torej na koncu jezika samozavestno izjavo, da je Slovenija najlepša na svetu?

Poskusimo. Obrišimo novice iz medijev kakor prah s polic. Zazrimo se v Slovenijo onkraj vsakdanjika. In iz sence se bodo izluščila mogočna ostenja in nazobčani gorski grebeni, pisani cvetlični travniki, prostrani gozdovi, sončnična polja, kristalne reke, rahlo vzvalovano morje, vinorodni griči, prijazni in široki nasmehi domačinov, vonj po sveže pečeni potici, glasen »Na zdravje!«, svež zrak, ki napolni pljuča, zelenjava z domačega vrta, prijeten klepet prijateljev ob kavi, nedeljska kosila v krogu družine ...

Takšna je Slovenija, kot jo vidijo številni tuji obiskovalci, in na kakršno pozabljamo. Pri čemer smo bili pri naštevanju kar se da objektivni. Tujci so v opisih svojih izkušenj v Sloveniji precej bolj slikoviti: »Slovenija ponuja tako čudovite trenutke, onstran seznamov, kaj vse je treba videti, onstran umetnih svetov ... Je tako pristna, v svojih različnostih tako unikatna!« se nad njo navdušuje denimo Američanka Rosemary Duma, ki jo je doslej obiskala dvakrat.

Doživljanje lepega je subjektivna izkušnja. Nihče ne more niti potrditi niti oporekati, da je Slovenija ali katera koli druga država najlepša dežela na svetu. Ampak: v turizmu se je treba znati pohvaliti. Poštenost že, skromnost nikakor. Za uspešnejši turizem bomo morali najprej navdušiti sebe, da bomo lahko navduševali druge.

Mateja Gruden

(Lipov list, februar 2015)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.