Televizijo spremljamo manj kot smo jo. Ali to dejstvo znamo umestiti v upravljanje naših znamk?

Televizijo spremljamo manj kot smo jo. Ali to dejstvo znamo umestiti v upravljanje naših znamk?

30.09.2011

V Sloveniji se je zadnjih desetih letih precej spremenilo spremljanje medijev kar je logična posledica radikalnih sprememb v okolju in populaciji. Uporaba interneta in njegova informacijska moč je vplivala na to, da klasične medije spremljamo manj kot smo jih še nedolgo nazaj. Podatki, ki jih »skriva« Medianina raziskava TGI kažejo, da se čas, ki ga preživljamo pred televizijo od leta 2004 krajša.

Delež »light userjev«, to je tistih, ki tedensko spremljajo televizijski program manj kot 14 ur se je v primerjavi z letom 2005 povečal za skoraj 10 odstotnih točk in v prvi polovici leta 2011 že dosega 55 odstotkov populacije med 15 in 75 letom. Delež tistih, ki televizijski program spremljajo 14 do 21 ur na teden se je zmanjšal iz dobrih 25 odstotkov na slabih 24, delež »heavyjev«, tistih, ki program spremljajo več kot 21 ur na teden pa se je zmanjšal iz slabih 27 odstotkov v letu 2004 na slabih 22 odstotkov.

Največji padec časa, ki ga preživijo pred televizijskimi ekrani je v starostni skupini 15 – 20 let. Delež mladi »light userjev« se je v šestih letih povečal za 20 odstotnih točk. V prvi polovici leta 2011 jih je bilo že več kot 72 odstotkov! In tistih, ki pred TV ekrani preživijo največ časa pa le še nekaj več kot 12 odstotkov. Če se bo takšen trend nadaljeval, bo leta 2015 pred TV ekrani preživelo več kot 21 ur le še kakšnih 10 odstotkov mladih med 15 in 20 letom.

Če k temu prištejemo še bistveno večjo ponudbo TV programov kot je bila pred desetimi leti, je premislek o tem, kako umeščati televizijsko oglaševanje v upravljanje naših znamk, še toliko bolj pomemben.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.