Zakonodaja ne dohaja razvoja

Zakonodaja ne dohaja razvoja

09.12.2015

Poznate spletni portal EathWith (www.eatwith.com)? (Kar bi lahko prevedli v Jejte z ...) Na njem Laila, Maročanka, ki živi v ZDA, vabi takole: »Prihajam iz barvitega Maroka. V moji kulturi je gost dar. Doživite ta čudoviti delček sveta ...« Skozi kulinariko. Laila vabi goste na svoj dom, v svojo kuhinjo. Je ena od ponudnic kulinaričnih doživetij na portalu, ki ljubiteljem kulinarike omogoča, da to spoznavajo najbolj neposredno: pri domačinih. Če sem torej odlična kuharica, lahko povabim tuje turiste, naj večerjajo pri meni namesto v restavraciji.

EathWith je eden številnih portalov, ki so vzniknili pod kapo čedalje bolj priljubljenega načina potovanja: na podlagi »sharing-economy«; sharing pomeni v slovenščini deliti si, slovenskega prevoda za skovanko (še) nimamo. Najvidnejši pionir na tem področju je Airbnb s ponudbo nastanitvenih zmogljivosti povsod po svetu – z izvirno zamislijo, da turistom oddajamo svoja stanovanja, opremljena, bodisi ko smo na daljšem potovanju bodisi zato, ker jih ne potrebujemo. Stik z domačini, ki si ga želi čedalje več sodobnih turistov, je torej ena ključnih značilnosti »sharing-economy« v turizmu.

To je vse lepo in prav, ampak kako si predstavljate, da bi bilo pri nas kaj takega mogoče izvesti? Vprašanje, ki sem ga slišala že večkrat od malih turističnih ponudnikov. Ob zakonodaji in vseh pravilih, ki jih je treba spoštovati pri ponudbi hrane v Sloveniji, je pri nas kaj takega preprosto nemogoče, so zmajevali z glavo.

In ne govorijo vnemar. Kakor ne opozarjajo vnemar, da je slovenska zakonodaja do malih ponudnikov oziroma podjetnikov obupno neprijazna. Da jih pri delu prej kot ne zavira, ne pa spodbuja. Da so pravila ozka, toga, neživljenjska. Da so svežnji papirjev, ki jih morajo izpolnjevati po nalogu države, strašljivo debeli. Da je treba, če hočeš hoditi naprej z daljšimi koraki, vedno hoditi po robu. In tako naprej.

Rešitev je jasna. Država in javni sektor na splošno sta tukaj tudi zato, da ljudem, ki si želijo razvoja, tega omogočita. Da jim pri tem zagotavljata podporo in ne predvsem postavljata ovire, na kar je javno opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Zakonodajni mlini meljejo počasi. V redu. Ampak ko bi že vsaj začeli mleti ...

Mateja Gruden

(Lipov list, december 2015)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.