Premalo resni, ko gre za turizem, preresni za zgodbe?

Premalo resni, ko gre za turizem, preresni za zgodbe?

06.08.2015

Slovenski turizem premore toliko pravljičnih, vznemirljivih, nenavadnih, osupljivih, hudomušnih, izmišljenih, zgodovinskih in drugih zanimivih zgodb! A kaj, ko se sramežljivo zadržujejo nekje v ozadju ...

Turisti z vsega sveta v trumah hitijo k škotskemu jezeru Loch Ness, da bi bili morda prav oni priča epskemu trenutku, ko bi se skrivnostna pošast Nessie vendarle milostno prikazala iz jezerskih globočnin. Škotom je bržkone malo mar, ali je Nessie resnična ali ne; človekova lakota po skrivnostnih in zanimivih zgodbah uspešno hrani tamkajšnji turizem.

Morda ste vedeli, pa ste že pozabili, da je Bohinj nekoč obiskala slovita pisateljica kriminalk Agatha Christie in da je na novinarjevo vprašanje, ali bi utegnil biti Bohinj prizorišče umora v katerem njenih prihodnjih del, odvrnila, da ne, ker je prelep za umor. Svetovno znana pisateljica nameni Bohinju tak poklon, pa ga pometemo pod preprogo, namesto da bi o tem na glas govorili na vsa usta. Ali o šegavi zgodbi o velikem »obisku« legendarnega Haileja Selassieja v Bohinju ...

O zgodbah v turizmu je veliko govora – tako da svetovni ravni kakor tudi v Sloveniji; navsezadnje imamo zgodbarski priročnik, izčrpen dokument, ki jasno poudari pomembnost zgodb v turizmu in v njem so tudi zapisane večje destinacijske zgodbe. Vsem v turizmu je na voljo (v brezplačno uporabo) na uradnem spletnem portalu slovenskega turizma.

Zgodbe niso zaman velika beseda sodobnega turizma. So tiste, ki v ljudeh prebujajo radovednost in potešijo otroško dušo, ki je odraslost zlepa ne prežene. (Bodite pozorni na to, kako priljubljeni so zadnja leta pripovedni in pravljični festivali za odrasle!) Zato še kako radi prisluhnemo pripovedi o tem, da je Blejsko jezero nastalo zaradi vznejevoljenih vil in da je Zlatorog v srdu ustvaril Julijce. Nam je mar, ali je to res ali ne? Bomo raje prisluhnili znanstveni razlagi?

Zakaj torej številnih iskrivih zgodb, ki bi lahko prodajale destinacije, ne pronicajo do turistov? Ker smo preresni? Kar poraja zanimiv paradoks: turizem, ki je zelo resna in izjemno zahtevna gospodarska panoga, je preredko kot tak tudi razumljen. Saj veste, turizem je tista prijetna stvar, ki se jo gremo v prostem času in ko imamo dopust. Njegove »mehke« vsebine, ki vabijo turiste, pa pogosto jemljemo in predstavljamo preresno.

Mateja Gruden

(Lipov list, avgust 2015)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.