Spremembe v poziciji politikov po prvih soočenjih

Spremembe v poziciji politikov po prvih soočenjih

22.11.2011

V prejšnjem članku Zaznavanje politikov po prvih soočenjih smo predstavili spremembe pri zaznavanju Boruta Pahorja, Janeza Janše in Gregorja Viranta. Danes vam predstavljamo še profil Zorana Jankovića in Radovana Žerjava, v uvodnem delu pa tudi spremembe pri poziciji kandidatov glede na njhov zaznan vrednostni sistem.

Pozicijo kandidatov smo 'izračunali' s pomočjo korespondenčne analize in jih prikazujemo v percepcijskem zemljevidu. S pozicijo tržnih znamk v tem grafičnem prikazu sicer opredeljujemo njihovo medsebojno konkurenčnost in spremljamo s tega vidika tudi spremembe v času.

Pozicija politikov pred soočenji in po njih (Rezultati šestič)

Katere odgovore nam ponujata spodnja grafična prikaza? Glede na pripisan vrednostni sistem se razlike med kandidati manjšajo. Če so imeli pred prvimi soočanji precej jasne pozicije Jelinčič, Erjavec, Ljudmila Novak ter tudi Janković, Virant in Katarina Kresal in so si bili ob tem precej podobni Hanžek, Žerjav in Pahor na eni strani ter Golobič in Janša na drugi strani, so po soočenjih razlike med njimi precej manjše. Le Jelinčič in Erjavec sta 'samosvoja'. Ljudmila Novak se je spustila bližje Hanžku, Žerjav in Pahor sta se približala Virantu, Katarina Kresal ostaja most med 'umirjenim' polom prej naštetih in 'energičnim' polom, kjer so precej blizu drug drugega Janković, Janša in Golobič.

Kaj jih druži? Hanžka in Ljudmilo Novak pasivnost, skromnost in dolgočasnost, Žerjava in Pahorja pravičnost, moralnost, poštenost, iskrenost in čustvenost, Viranta in Katarino Kresal modernost in libralnost. Jankovića, Janšo in Golobiča pa vplivnost, odločnost, energičnost, karizmatičnost in sprenevedanje.

Graf 1: Korespondenčni zemljevid percepcije kandidatov glede na pripisane vrednote pred prvimi soočenji


Graf 2: Korespondenčni zemljevid percepcije kandidatov glede na pripisane vrednote po prvih soočenjih

 

Polni pričakovanj pa čakamo na novo analizo. Doslej imamo zbranih že več kot 500 novih odgovorov, ki nam bodo povedali, kako so dogajanja na bojnih poljih vplivala na našo percepcijo v zadnjem tednu. Se trendi pri zaznavanju nadaljujejo? Je gospod Virant popravil svojo percipirano pozicijo? Kakšen vpliv so imele 'Jankovićeve hiše' na zaznavanje? Ali gospod Žerjav nadaljuje vzpon in je njegova borba ob Dakičevi, Erjavcu in Kumarju učinkovala na naše razmišljanje?

Avtor: Mitja Tuškej

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.