Kakšne liderje bomo volili?

Kakšne liderje bomo volili?

01.12.2011

Lahko na politike gledamo kot na tržne znamke in jih preučujemo z metodami, ki jih uporabljamo za preučevanje znamk? Seveda, tudi politiki so namreč tržne znamke. To postanejo takoj, ko stopijo na trg oziroma pred (potencialne) volivce.

Prav zaradi tega moramo pri opredelitvi javne podobe politika izhajati iz opredelitve tržnih znamk. Ta pravi, da so znamke zbir percepcij, ki jih v svojih glavah nosijo njihovi uporabniki. Če opredelitev prenesemo v svet politikov, velja, da so politiki realno in dejansko takšni, kot jih vidimo njihovi volivci. Njihova realnost je torej njihova percepcija.

In prav percepcija politikov je tista, ki smo jo sodelovanju s časnikom Finance preučevali skozi celoten november. Z obsežno raziskavo percepcije politikov, ki sodelujejo v borbi za naše glasove, smo zbrali ogromno količino podatkov, ki nam omogočajo realno primerjavo dejanske pozicije vseh preučevanih politikov. V slabem mesecu dni je v raziskavi sodelovalo več kot 5.800 ljudi, ki so prispevali več kot 550.000 zapisov o tem, kako vidijo posamezne politike.

Graf 1: Korespondenčni zemljevid percepcije kandidatov glede na pripisane vrednote (na dan 31. 11. 2011)

Graf 2: Korespondenčni zemljevid percepcije kandidatov glede na pripisane značilnosti (na dan 31. 11. 2011)

Avtor: Mitja Tuškej

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.