Ime znamke

Ime znamke

30.09.2011

Ime znamke je temeljni sestavni del njene identitete. Je osnovni, najbolj statičen element, ki ga njeni upravljavci zadnjega menjajo. Ime lahko o poslu in produktih pove več kot 1000 besed in podob, gre za enega najvplivnejših elementov dotika vsake tržne znamke. Ime brez pomena, brez povezljivosti s potrošnikom, brez tistega, kar ga dela edinstveno, je slabo uporabna materija povezana z obilico stroškov.

Dobro ime je sporočilo samo po sebi in je spodbuda k pravemu razmišljanju. Dobro ime sproži asociacije, prikliče zgodbe, aktivira ter spodbuja. Zato je potreben tehten razmislek o imenu. Všeč mora biti tako nam, ki smo v poslu (da ga radi „nosimo"), kot mora biti zgovorno in privlačno za trg. Zato se je do njega mnogo varneje dokopati s pomočjo strokovnjakov. Dobro ime je portret tistega, ki ga nosi. Odraža njegovo osebnost, v množici ga naredi različnega od drugih in je zapomljivo. Skratka, ime pomeni identiteto, individualnost, diferenciacijo in prepoznavnost tržne znamke. Zato si, preden zakorakate na trg z nečim novim ali drugačnim, vzemite čas in razmislite kaj želite doseči, koliko časa mislite biti na trgu, na katere trge mislite prodajati, kdo bo kupec, kakšno cenovno politiko boste ubrali, kakšno promocijo boste imeli ... Ime je osnova pomnenja znamke. Običajno si nekoga, ki ga prvič srečamo, zapomnimo prav po imenu. In vtis, ki ga je to prvo srečanje naredilo na nas, povezujemo neposredno z imenom. Enako velja za ime tržne znamke. Ta je najbolj vidni in slišni element, ki se pojavlja povsod.

Kakovost imen merimo z različnimi parametri, osnove njegove neprimernosti pa ležijo v naslednjem: slaba izgovorljivost, brezpomenskost, težko črkovanje, nezapomljivost, neprimernost, običajnost, neaplikabilnost, za oblikovanje težavne črke ... Vse našteto pomeni, da slabo ali neprimerno ime ne pove veliko ali pa skoraj nič o tistem, ki ga nosi. Samo pomislite, koliko denarja in truda je zato dodatno potrebno vložiti, da trgu recimo pojasnite, da se vaš posel imenuje npr.: Maximpex.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.